Τι είναι η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση!
Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση του εσωτερικού της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης με την ουροδόχο κύστη πλήρη με φυσιολογικό ορό.
Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία (gel ξυλοκαίνης) σε συνθήκες ιατρείου ή κλινικής.
Ένα ελαφρύ κάψιμο κατά την ούρηση για λίγες ώρες μετά την εξέταση είναι αναμενόμενο, ενώ άλλες παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες
Τι περιλαμβάνει η διαδικασία;
Το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο είναι ένα λεπτό και εύκαμπτο εργαλείο το οποίο εισάγεται μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη. Το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο συνδυάζεται με πηγή φωτισμού ενώ διαθέτει δύο κανάλια, ένα για την είσοδο φυσιολογικού ορού με σκοπό τη διαστολή της ουρήθρας και την πλήρωση της κύστης και το δεύτερο για την εισαγωγή εργαλείων για επεμβατικές πράξεις όπως βιοψίες κύστης, αφαίρεση ξένων σωμάτων ή ουρητηρικών καθετήρων (stents) καθώς και ενδοκυστική έγχυση Botox.
Πότε πρέπει να υποβληθεί κανείς σε ουρηθρο-κυστεοσκόπηση;
Οι συχνότεροι λόγοι είναι:
- η διερεύνηση της παρουσίας αίματος στα ούρα (αιματουρία), είτε αυτή φαίνεται (μακροσκοπική αιματουρία) είτε ανιχνεύθηκε μετά από γενική εξέταση ούρων (μικροσκοπική αιματουρία)
- η διερεύνηση έντονων συμπτωμάτων από το κατώτερο ουροποιητικό όπως μειωμένο εύρος ακτίνας ούρων, επώδυνη ούρηση, επιτακτικότητα με ή χωρίς ακράτεια ούρων και ατελής κένωση της κύστης (κατακράτηση ούρων).
- η αναγνώριση αιτιών που προκαλούν απόφραξη στο ανώτερο και κατώτερο ουροποιητικό (στένωμα ουρήθρας, λίθοι ουρήθρας και κύστης, όγκος ουροδόχου κύστης, υπερπλασία προστάτη).
- η αξιολόγηση ευρημάτων άλλων διαγνωστικών εξετάσεων (υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία)
- οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ή οι ουρολοιμώξεις που δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία.
- η τακτική προγραμματισμένη παρακολούθηση (follow up) ασθενών που έχουν υποβληθεί σε διουρηθρική αφαίρεση όγκων κύστης με σκοπό να διαγνωσθεί έγκαιρα μια πιθανή υποτροπή.
- η παρακολούθηση ασθενών με στενώματα ουρήθρας μετά από επέμβαση διαστολής των στενωμάτων (ουρηθροτομή)
Οι επεμβατικές ουρολογικές πράξεις που γίνονται με κυστεοσκόπηση υπό νάρκωση ή με τοπική αναισθησία είναι:
- βιοψίες από ύποπτες περιοχές της κύστης
- αφαίρεση ξένων σωμάτων
- τοποθέτηση ουρητηρικών αυτοσυγκρατούμενων καθετήρων (stent) στον ουρητήρα οι οποίοι αποκαθιστούν την ροή των ούρων από τον νεφρό παρακάμπτοντας την απόφραξη (λίθος, στένωμα ουρητήρα, πίεση του ουρητήρα από έξω)
- ενδοκυστικές εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης (Botox) για την αντιμετώπιση της υπερδραστήριας κύστης (έπειξη προς ούρηση, συχνουρία, ακράτεια ούρων) που δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή.
- τοποθέτηση καθετήρα κύστης με τη βοήθεια οδηγού σύρματος σε περιπτώσεις στενωμάτων ουρήθρας ή τραυματισμού της ουρήθρας
Ποια είναι η απαραίτητη προετοιμασία για την κυστεοσκόπηση;
Υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία θα πρέπει να ενημερώσετε τον ουρολόγο σας αν πρέπει να υποβληθείτε σε κυστεοσκόπηση:
- αλλεργία σε φάρμακα (αντιβιοτικά, τοπικά αναισθητικά, αντισηπτικά)
- παθήσεις που προκαλούν διαταραχές την πηκτικότητα του αίματος
- αν παίρνετε φαρμάκων που επηρεάζουν τον μηχανισμό πήξης και προκαλούν αιμορραγική διάθεση όπως ασπιρίνη (Salospir, Aspirin), κλοπιδογρέλη (Plavix, Iscover Clovelen), τικλοπιδίνη (Ticlid, Ticlodone), ακενοκουμαρόλη (Sintrom), ουαρφαρίνη (warfin), dabigatran (Pradaxa), αναστολείς του παράγοντα πήξης Χα [apixaban (Eliquis), rivaroxaban (Xarelto)] ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους
- αν έχετε ξένα σώματα όπως καρδιακά stent, ολική αντικατάσταση ισχίου βηματοδότη, προσθετική βαλβίδα καρδιάς
- εγκυμοσύνη
- ανωμαλίες στο ουροποιητικό που μπορεί να δυσκολέψουν την εξέταση όπως στενώματα ουρήθρας, υποσπαδίας κ.α
Λεπτομέρειες της εξέτασης
Συνήθως η κυστεοσκόπηση γίνεται με τοπική αναισθησία. Σε σπάνιες περιπτώσεις γίνεται με ραχιαία ή γενική αναισθησία.
Η ενεργός αιματουρία και η ουρολοίμωξη είναι αντενδείξεις για την κυστεοσκόπηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ουρολοίμωξη, να υποχωρήσει η αιματουρία και η κυστεοσκόπηση να αναβληθεί για αργότερα.
Η χορήγηση αντιβίωσης πριν την κυστεοσκόπηση δεν είναι απαραίτητη εκτός αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι
Η διάρκεια της εξέτασης μαζί με την προετοιμασία δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά.
Πριν την είσοδο του κυστεοσκοπίου στην ουρήθρα εισάγουμε ένα ειδικό gel που περιέχει τοπικό αναισθητικό και αντισηπτικό και το αφήνουμε να δράσει για μερικά λεπτά. Το gel αυτό λειτουργεί και ως λιπαντικό κάνοντας την είσοδο του κυστεοσκοπίου ευκολότερη και λιγότερο δυσάρεστη
Το κυστεοσκόπιο εισάγεται μέσα από το έξω ουρηθρικό στόμιο στην ουρήθρα και στη συνέχεια στην ουροδόχο κύστη
Οι άνδρες μπορεί να νιώσουν μια πίεση και μια ελαφρώς επώδυνη αίσθηση κατά την δίοδο του κυστεοσκοπίου από την προστατική ουρήθρα, ωστόσο αυτό δεν διαρκεί παρά μερικά δευτερόλεπτα
Αν σε κάποια θέση της ουρήθρας υπάρχει ένα στενότερο σημείο που εμποδίζει την είσοδο του κυστεοσκοπίου, ίσως χρειαστεί να προηγηθεί σταδιακή διαστολή του ή να αναβληθεί η εξέταση και να γίνει υπό νάρκωση
Μετά την είσοδο του κυστεοσκοπίου στην κύστη, η κύστη σας θα γεμίσει σταδιακά με φυσιολογικό ορό με σκοπό την πλήρη και λεπτομερή επισκόπηση του τοιχώματος της κύστης.
Μπορεί να νιώσετε έντονη επιθυμία για ούρηση λόγω της πλήρωσης της κύστης και της αίσθησης ξένου σώματος που προκαλεί το κυστεοσκόπιο
Μετά την απόσυρση του κυστεοσκοπίου στο τέλος της εξέτασης και πριν αφήσετε το χώρο της ενδοσκόπησης θα σας ζητηθεί να ουρήσετε
Tι μπορεί να μου συμβεί και τι πρέπει να προσέξω μετά την κυστεοσκόπηση;
Γενικά, η κυστεοσκόπηση με εύκαμπτο κυστεοσκόπιο είναι εξαιρετικά καλά ανεκτή με λίγα προβλήματα που υποχωρούν πολύ σύντομα αυτόματα.
Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται τα συχνότερα προβλήματα μετά την κυστεοσκόπηση, η συχνότητα και η αντιμετώπισή τους.
προβλήματα | συχνότητα | αντιμετώπιση |
ελαφρύ κάψιμο κατά την ούρηση, λίγο αίμα στα ούρα | σχεδόν όλοι | -πιείτε διπλάσια ποσότητα υγρών από ότι συνήθως
-υποχωρεί με ενυδάτωση μέσα σε λίγες ώρες ως μέρες |
Ουρολοίμωξη (κάψιμο-πόνος στην ούρηση, θολά ούρα, συχνουρία, πυρετός) | 1 στους 50 με 1 στους 100 | Επικοινωνείτε με τον ουρολόγο σας
Γενική ούρων και καλλιέργεια ούρων-αντιβίωση |
αδυναμία ούρησης-επίσχεση | σπάνια | Επικοινωνείτε με τον ουρολόγο σας-
ίσως χρειαστεί τοποθέτηση καθετήρα |
Ο κίνδυνος ανάπτυξης λοίμωξης από νοσοκομειακά στελέχη είναι 8% εάν η κυστεοσκόπηση γίνει σε νοσοκομείο και είναι μικρότερος εάν η εξέταση γίνει στο ιατρείο-κλινική. Ωστόσο ο κίνδυνος λοίμωξης παραμένει σημαντικός για ασθενείς υψηλού κινδύνου όπως ασθενείς με :
- μόνιμο καθετήρα
- αφαίρεση της κύστης
- μακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκομεία
- πολλαπλές εισαγωγές σε νοσοκομεία
Εύκαμπτο Κυστεοσκόπιο WiScope®
Η εξέταση πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Ιατρείο με την χρήση του Digital Flexible single-use Ureteroscope WiScope.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο απεικονιστικά σύστημα, κορυφαίας ευκρίνειας και ανάλυσης με εργονομική και προσαρμοσμένη στο χειριστή σχεδίαση.
Το σύστημα επεξεργασίας της εικόνας της OTU Medical, WiScope® Image System δίνει τη δυνατότητα εξόδου CVBS/HDMI, επεξεργασίας φωτεινότητας – μεγέθυνσης – παγώματος – ισορροπίας λευκού, σύνδεσης με καταγραφικό και προβολής στο μόνιτορ του εκάστοτε πύργου του χειρουργείου σε εξαιρετική ανάλυση.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχει απεικόνιση υψηλής ποιότητας και ο Ιατρός μπορεί να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση του ασθενή.